Vantaan kaupunki Arkkitehtuuripoliittinen ohjelmatyo

perjantai 4. huhtikuuta 2014

Skeittarin Vantaa


Nikolai Alin  on Vantaalta kotoisin oleva skeittari, joka rakastaa suklaaleivonnaisia ja ihailee iloisia vanhuksia.

  

 Kielotien ja Tikkurilantien kulma, punatiilinen pyramidi 

 

Bio Grandin punatiilinen pyramidi on legendaarinen Tikkurila-spotti. Spotilla on tietääkseni skeitattu jo 90-luvulla, mutta suurempaan valokeilaan ”pyris” on päässyt 2000-luvulla. Pyramidille tullaan kauempaakin, ja kaikki Suomessa vierailevat ammattilaisskeittarit tuodaan yleensä paikalle. Tämän kaltaisia, kaltevaa pintaa omaavia skeittispotteja on Suomessa hyvin harvakseltaan, joten jokaisesta kaltevasta obstaakkelista otetaan kaikki irti. Skeittarit ovatkin korjailleen pyramidin ylä- ja alareunan epätasaisuuksia muun muassa laastilla. Kuva on brasilialaisesta skeittilehdestä. 
Metsähallituksen talon portaat + kaide (ei kuvaa)

 

Rautatieaseman itäpuolella, junaradan vierestä Metsähallituksen talolta löytyy tunnettu skeittispotti. Suurehkot rappuset ja käsikaide tarjoavat haasteellisen pohjan skeittaukselle. Katoksen takia myös sateella skeittaaminen mahdollista. Kielotien ja Lummekujan kulma, harmaa betonikaide  

 

Betonikaide eli ledge on suhteellisen tuntematon spotti, johtuen huonosti liukuvasta pinnasta ja huonosti rullaavasta laatta-alustasta portaiden yläpäässä. Kuitenkaan tämän kaltaisia, skeitattavia kaiteita ei Suomesta liiaksi löydy, joten tämä kelpaa skeittareille hyvin leikkikentäksi. Saa skeitata rauhassa, ei tule virkavallalta sanomista.


Terveystalon parkkipaikka  (ei kuvaa)

 

”Terkkarin” parkkipaikalta löytyy kaikenlaista kivaa skeitattavaa. Laaja asfaltoitu alue on jo itsessään otollinen paikka harrastaa, mutta kun siihen lisätään vielä kynttilällä vahattu betonikynnys, pitkä pätkä marmorista kivikulmaa sekä mahdollisuus hyppiä parkkipaikalta alas jalkakäytävälle, on skeittispotti valmis. Kulta-aikaa 2000-luvun alku, sittemmin alue hiljentynyt skeittareista, osasyynä skeittarikatoon lienee skeittauksen kieltäminen alueella.Rautatieaseman marmorinen kalteva seinä

 

Ehkä koko Vantaan tunnetuin spotti, aseman marmorinen seinämä, ”wall-ride”, on tunnettu laajalti ympäri maailman. Ulkomaalaiset vierailijat tuodaan, mikäli Vantaalla pistäydytään, lähes poikkeuksetta aseman marmoriselle seinämällä. Kalteva ja tasainen pinta sekä tasoerot (portaat sekä erikorkuiset seinämät) tekevät spotista mielekkään skeitata. Haastava.

Postin sisäpiha

 

Kielotien ja Lummekujan kulmassa, Postin vanhalla sisäpihalla lepää kivinen istutusruukku sekä kahdet erikokoiset portaat. Istutusruukkua voi käyttää kurbina ja portaita voi hyppiä. Spotin kulta-aikaa oli Terkkarin tapaan 2000-luvun alku. Skeittaus mahdollista toimistoaukioloaikojen jälkeen.


Tikkurilan kirjasto (ei kuvaa)

 

Tikkurilan kirjastolta löytyy tasaisella alustalla varustettua skeitattavaa. Portaita ja kivikurbeja on moneen lähtöön ja haastetta kaipaaville skeittareille isompaa käsikaidetta. Nykyään alueella ei skeittareita enää näy, mutta vuosikymmen sitten kirjaston alue oli Terkkarin ohella Tikkurilan ehdoton ”hot-spot”. Suhteellisen pieni tila ja kirjaston henkilökunnan moitteet lienevät syyt skeittauksen hiipumiselle kirjastolla.Lumon kurbi 

 

Korson keskustassa, Lumon lukion pihalta löytyy skeittarin näkökulmasta herkullinen kivipaasi. Rauhallisella, puistomaisella aukiolla sijaitseva ”kurbi” on loistava paikka viettää päivää skeitaten ja hengaillen. Pienenä miinuksena laatta-alusta, mikä ei skeitin renkaille ole paras mahdollinen vaihtoehto. Hyvässä kurbissa on terävä kulma ja tasainen ja hyvin liukuva päällinen. Hyvä korkeus on nilkan korkuisesta polvenkorkuiseen.

Myyrmäen palloiluhallin tiilikaari

 

Myyrmäen palloiluhallilta löytyy harvinaisen hienoa kaarevaa muotoa. Punatiilinen kaari tarjoaa loistavat puitteet skeittaukseen. Kaarta voi skeitata monella tapaa: siinä voi tehdä temppuja pelkästään kaarta hyödyntäen, siitä voi ottaa vauhtia surffityyliin tai siitä voi vaikkapa hypätä pallohallin seinän metallireunaiseen ulokkeeseen. Sijaitsee Myyrmäen urheilupuistossa.Myyrmannin etupiha

Kauppakeskus Myyrmannin etupiha tarjoaa monenlaista pikkunäppärää skeitattavaa. Alueella on kaidetta, luiskaa, kivistä penkkiä ja portaita. Skeittauksessa kaupunkiympäristöä voi hyödyntää teoriassa rajattomasti ja lukemattomin eri keinoin ja Myyrmannin pihan kaltainen miljöö sopii skeittaukseen täydellisesti.