Vantaan kaupunki Arkkitehtuuripoliittinen ohjelmatyo

perjantai 25. huhtikuuta 2014

Puistosuunnittelupäällikön Vantaa: mun Vantaa on myös sun Vantaa



Hanna Keskinen toimii Vantaan viheralueyksikössä puistosuunnittelupäällikkönä ja harrastaa vapaa-ajalla puutarhanhoitoa sekä nauttii ulkoilusta Vantaan viheralueilla.

Ensimmäiset muistoni Vantaan puistoista liittyvät umpeen kasvavien peltojen ojiin, joiden pohjia kolusimme kavereiden kanssa. Pajupusikoihin rakensimme monenlaisia salamajoja risuista ja heinistä. Purojen varsilla oli myös jännittäviä seikkailupaikkoja ja veden ylityksiä. Ympyrä on tavallaan sulkeutunut, sillä nyt omat lapseni rakentavat majoja ja tukikohtiaan Vantaan puistoihin. Myös dinosauruksia ja villisikoja olemme käyneet etsimässä Vantaan metsistä, kylläkin huonoin tuloksin…

Leikkipuistoja ja rakennettuja puistoja ei tuolloin 70-luvulla juurikaan ollut. Ensimmäiset puistot rakennettiin juuri noihin aikoihin, mutta silloin ei tullut mieleenkään että leikkipaikkoja pitäisi aidata tai että leikkivälineille pitäisi tehdä turva-alustoja. Välineet olivat yksinkertaisia ja nykymittapuun mukaan karuja ja vaatimattomia. Valaistuista tai mobiiliyhteyksin käytettävistä leikkivälineistä ei kukaan osannut haaveillakaan.

Puistosuunnittelu on kokenut valtavan muutoksen näiden vuosikymmenten aikana sekä sisällön että prosessien kannalta. Materiaalit, välineet, kasvillisuus, maanalaiset rakenteet, hulevedet; kehitys on ollut päätä huimaavaa. Kalliot, kivet, vanhat puut, purot ja maiseman muodot ovat kuitenkin edelleen suunnittelun lähtökohtia. Ne ovat osa maiseman historiaa samalla tavalla kuin ihmisen kädenjälki, kuten vanha puutarhakasvillisuus, kivijalat ja avoimet niityt. Hienoimmissa puistoissamme nämä maiseman elementit yhdistyvät uusiin toimintoihin, reitteihin ja istutuksiin. Rakennetun viherympäristön lisäksi löytyy lapsille edelleen metsiä ja pusikoitakin.

Teräspenkki, puupenkki, mikä puulaji? kierrätysmuovipenkki, yksittäinen tuoli, kahden istuttava penkki, pitkä penkki, betonijalkainen penkki, teräsjalkainen penkki, kahdella jalalla, neljällä jalalla, käsinoja keskellä, käsinoja sivussa, ei käsinojaa, kaareva, suoralinjainen, selkänojallinen, selkänojaton, tummanharmaa, vaaleanharmaa, musta, punainen, rosteri, sininen vai jopa pinkki? jalkojen väri, maahanupotus, pinta-asennus, esteetön, normaalikorkuinen, alle kivituhka, alle kiveys, mikä kiveys? katselusuunta, ilmansuunta, viereen pöytä? Huh, jo yhden penkin valinta on iso tehtävä. Kiitoksen suunnittelija saa, kun näkee siinä jonkun istuvan ja nauttivan vaikkapa aurinkoisesta kevätpäivästä tai ihailevan kaunista joenrantamaisemaa. Suunnittelu on täyttänyt tehtävänsä.


Puistoja suunnitellaan asukkaita varten. Osallisuus on mukana jokaisessa hankkeessa. Myös lasten ja nuorten ääntä kuunnellaan. Vantaan viheralueita kehitetään vuonna 2012 valmistuneen, laajassa asukasvuorovaikutuksessa laaditun viheralueohjelman pohjalta. Apolissa viheralueilla ja muilla julkisilla ulkotiloilla on merkittävä rooli osana alueiden imagoa ja kaupunkikuvaa sekä toiminnallisuutta että viihtyisyyttä. Nämä alueet ovat meidän jokaisen käytettävissä, joten ilkivallan ja roskaamisen vähentäminen on myös meidän kaikkien yhteinen tehtävä.














Kesän koittaessa puistotkin puhkeavat taas kukkaan. Tänä kesänä kannattaa käydä tutustumassa meidän hienoimpiin kohteisiimme: Vantaankoskelle, Kartanonkoskelle, Koivuhaan arboretumiin, Korson keskuspuistoon, Keravanjoen rantoihin sekä tietenkin Håkansbölen ja Nissbackan kartanoympäristöihin. Tervetuloa viihtymään ja virkistäytymään Vantaan puistoihin!