Vantaan kaupunki Arkkitehtuuripoliittinen ohjelmatyo

perjantai 6. kesäkuuta 2014

Kaupunkisuunnittelujohtajan Vantaa!




























Tarja Laine on Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja, joka nauttii pyöräilystä ja kestävän kaupungin kehittämisestä.

Löysin Vantaan Otaniemen Teknillisen korkeakoulun ilmoitustaululta vuonna 1983. Pieni lappu: pitäisi tutkia vanhaa rakennuskantaa ja sitä, miten sitä oli käsitelty asemakaavoissa.  Sain kesäprojektin kaavoitusosastolta yhdessä Mats Biströmin kanssa. Jaoimme kartan, kumpikin sai itää ja länttä.



















Olin opiskelija, jolla ei ollut ajokorttia ja niinpä kiersin omat kohteeni polkupyörällä.  Hiekka narisi pyörän alla ja Vantaan ensimmäinen rakennuskannan inventointiraportti, jonka oli tehnyt Eeva Byman 1981?, kului hiirenkorville pyörälaukussa.  Kesätyö oli pelkkää seikkailua.  Ai tämäkö on se historiankirjojen Suuri Rantatie, joka kulkee peltojen ja suurten väylien ja uudehkojen lähiöiden läpi? Onko vanha kievari vielä säilynyt? Voi miten suloisia ovat Korson vanhat asemarakennukset! Ylästön vanha kylä, ja Voutila!  Backaksen kartanon kohdalla ihmettelin, miksi tästä ei minulle ollut aiemmin kerrottu.






















Helsingin pitäjän kirkonkylään oli valmistunut kaava, joka oli pioneeri siinä, että vanhaan ympäristöön kaavoitettiin vanhaa kunnioittaen.  Eikö näin pitäisi aina tehdä? Tätä kaavaa käytimme vertailukohtana, kun pohdimme, säilyisikö vanha rakennuskanta kaavan toteuduttua. Aika usein ei säilynyt.






















Työtä ei painettu, mutta sain jatkaa sitä vuonna 1991 arkkitehti Tarmo Peltosen kanssa. Nyt Tarmolla oli auto ja Vantaan kiertäminen vei vain joitakin päiviä. Työ oli edelleen tutkimusmatkailua, etsimme myös uudempaa arkkitehtuuria. Silti eniten vaikutuin vanhasta, Seutulan, Luhtaanmäen ja Sotungin alueista, Rekolan pelloista. Syntyi vihdoin raportti, jonka löysin kaupunkisuunnittelun kirjaston hyllystä kun vuonna 2012 aloitin työt täällä.







  













Nyt Vantaa muuttuu silmieni edessä ja myös minä olen osa isoa kaupunkisuunnittelun prosessia. Tiivistämme keskustoja, luomme mahdollisuuksia elinkeinoelämälle, varmistamme viheralueverkoston toimivuutta ja vaalimme vanhaa. Haluamme näyttävää ja kilpailukykyistä, sellaista josta voi olla ylpeä. Vantaalaisten hyvinvointi ja arjen sujuvuus on mittari, jolla meidän työtämme mitataan.  Arkkitehtuurin opintojeni tärkeimmän opetuksen sain Tampereella arkkitehtuurin historian professorina toimineelta Tore Tallqvistiltä: hyvään arkkitehtuuriin kuuluu kaksi ominaisuutta: ’längtan och omsorg’. Meidän täytyy pyrkiä tulevaan ja tavoitella suuria, mutta samalla pitää huolta toisistamme ja ympäristöstämme. Tällaisista aineksista minun Vantaani on tehty.