Vantaan kaupunki Arkkitehtuuripoliittinen ohjelmatyo

keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Arkeologin Vantaa: Historian kerroksellisuus ja Hakkilan kivisilta

























Andreas Koivisto on salibandya harrastava arkeologi, joka työskentelee Vantaan kaupunginmuseolla. Kuva Hakkilan kivisillalta, taustalla Keravanjoki.


Tikkurilan itäpuolella Keravanjoen ylittävä Hakkilan kivisilta on hyvin kerroksellinen ja merkittävä paikka sekä itselleni että Vantaalle. Sen lisäksi, että sen ympärillä on pyörinyt iso osa elämästäni, siinä kuvastuu hyvin myös Vantaan pitkä ja monipuolinen historia.


Olen syntynyt heti sillan länsipuolella olevissa kerrostaloissa Satomäessä. Sieltä muutettiin joen toiselle puolelle Maarinkunnaalle. Myöhemmin muutettiin Tikkurilantien toiselle puolelle, Kunnaantielle, isovanhempieni viereen rakennettuun omakotitaloon. Kaikki nämä paikat sijaitsevat Hakkilan kivisillan välittömässä läheisyydessä.

























Kesäinen kuva kävely- ja pyörätienä toimivasta Hakkilan kivisillasta.

Pienenä olin paljon isovanhempieni luona hoidossa. Silloin talon vieressä sillan kupeessa ei ollut rivitaloja kuten tänään, vaan peltotilkku, jota kynnettiin aina keväisin ja syksyisin. Vaari oli kyntöjen yhteydessä kerännyt pelloilta laatikoittain saviastianpaloja, joita oli lähettänyt eteenpäin Museovirastolle.

Jo hyvin varhaisessa vaiheessa opin tietämään miten historiallisella paikalla mummolani oikein sijaitsee. Viereisestä pellosta vaari löysi myös keinon saada minut pois jaloistaan pyörimästä, jos kävin liian rasittavaksi. Hän lähetti minut pellolle etsimään ruukunsirpaleita tai piikiven kappaleita, jotka olivat jälkiä paikalla eläneistä kivikautisista ihmisistä. Isovanhempieni talo sijaitsi siis suoraan monta tuhatta vuotta vanhan kivikautisen asumuksen päällä!

Pellolla viihdyin hyvin, etenkin kyntöjen jälkeen kun maa oli käännetty ja toi aina uusia löytöjä esille. Välillä raahasin myös kavereitani pellolle ja kyllä he kohteliaasti olivat mukanani vähän aikaa, mutta samanlaisia kiksejä he eivät saaneet kuin minä. Minulla meni kylmät väreet, kun havaitsin yhdessä ruukunpalasessa sormenjäljen ja ymmärsin miten lähelle siinä pääsi tuhansien vuosien takaista ihmistä. Ruukunpalat tekivät minuun niin ison vaikutuksen, että rupesin opiskelemaan alaa ja valmistuinkin lopulta arkeologiksi.

Arkeologian opinnot avasivat Hakkilan kivisillan ympäristöä entisestään. Opin rannansiirtymästä ja sain tietää alueen olleen aikaisemmin merenrantaa. Sillalla on upea seistä ja tarkastella joenrantaa miettien kuinka siinä joskus on avautunut merenlahti hiekkarantoineen ja muinaisine asumuksineen. Jos katsoo tarkkaan, voi vanhoja rantavallejakin erottaa nykymaastossakin.

























Vantaa-Seuran puheenjohtajanakin toimiva Andreas Koivisto seuran syysretkellä vetämässä opastusta kivikautisten savi-idolien löytöpaikalla Hakkilan kivisillan vieressä. Yleisö on juuri saanut kuulla mikä on koproliitti.

Rupesin myös tutkimaan alueen uudempaa historiaa ja ymmärsin, että tie joka kulki sillan yli oli historiallinen Suuri Rantatie. Se oli kulkenut Turun ja Viipurin linnan välillä jo keskiajalla ja siitä oli kulkenut moni sotajoukko esimerkiksi isovihan ja pikkuvihan aikaan 1700-luvulla. Lisäksi sillan kupeessa oli ainakin 1700-luvun alussa sijainnut kestikievari, joka oli kestinnyt tiellä kulkeneita väsyneitä matkaajia. Kivisillan ja nykyisen Tikkurilantien autosillan välissä erottuvat myös penkereet, jotka ovat kuuluneet 1800-luvun lopun kivisiltaa edeltäneelle puusillalle.

Hakkilan kivisillalla seistessä voi nähdä Vantaan historian vuosituhannet. Sillan ympärillä sijainnut kivikautinen asuinpaikka on viime aikoina noussut taas otsikoihin, kun sieltä on Heurekan kaivausten yhteydessä löytynyt useita savi-idoleita, joiden merkitykset askarruttavat tutkijoita. Kivisillalle voi kuka tahansa pysähtyä hengähtämään. Koska silta on nykyään kävelytienä voi siinä seistä rauhassa muutaman minuutin ja kuvitella mielessään miten elämä on muuttunut vuosituhansien varrella ja kuinka ollaan päädytty nykyisyyteen, jossa autot huristavat ohi ja ihmiset kävelevät koteihinsa kauppakasseja kannellen.